OCS supports Scottish Autism Charity with a sensory room for a local school

As part of its commitment to delivering social value within its communities, OCS were delighted to help Scottish Autism’s New Struan School, based in Alloa, create a new sensory room designed to help enrich the learning experience of its pupils. The project took around six months and was supported by OCS’ customer, SCTS (The Scottish Courts and Tribunals Service), and its local supply chain.

The OCS team, some of whom have a personal connection with the charity, donated their time and resources, working closely with the school to ensure that the refurbishment of the existing sensory room best met the needs of the young people – this was done by creating an internal space with an external feel. Works included sensory flooring, a bespoke mural including user drawings, bespoke lighting, sound system, sensory equipment and a quiet corner. The new room will form an important part of the everyday experience for young people at New Struan, and the staff team are ‘delighted and excited’ by the new resource.

New Struan Head Teacher Lee-Anne McAulay said: “The partnership with OCS has been an absolute dream for us; the team entirely supported our vision, and nothing was too much to ask. We wanted to ensure that the sensory room would be part of the everyday sensory regulation for our young people and built into the curriculum. Too often, the perception of such resources is that they are somewhere for young people to be sent when they are struggling to regulate or distressed. We wanted a space to flip that expectation and make it integral to the school experience. I cannot overstate the benefit our young people will get from this calm, beautiful sensory space.”

Colin Rushforth, Account Director at OCS, added: “Scottish Autism is a charity which gives so much to the Scottish community and is close to my heart. With the support of our dedicated team and supply chain, we at OCS were delighted to help such a great cause and work with the fantastic staff at New Struan School.

“From the outset, our joint vision with Michael Laurie Architects and the New Struan staff was to create a bespoke space which would bring an outdoor feeling indoors. We feel the completed project reflects this. We hope the young people enjoy their new Sensory Room and look forward to supporting Scottish Autism in future projects.”